Cor van Wijgerden

Cor van Wijgerden in actie

Cor van Wijgerden (1950), internationaal meester, jeugdtrainer, oud-bondscoach en auteur/uitgever van de Stappenmethode. Hij is generatiegenoot van o.m. Jan Timman en Hans Böhm.

Na de Gemeentelijke Kweekschool in Rotterdam stond de onderwijzer Van Wijgerden tien jaar voor de klas op de Lagere School Charlois in Rotterdam. Hij was een fervent schaker, behaalde in 1978 de titel van Internationaal Meester en hij behoorde geruime tijd tot de beste tien schakers van ons land. Hij heeft vijf keer deelgenomen aan het Nederlands kampioenschap schaken en ook een aantal malen aan het IBM schaaktoernooi dat in Amsterdam werd gehouden. Als onderwijzer had hij weinig tijd om aan toernooien deel te nemen.

Al in 1977 zette hij de eerste belangrijke stappen als jeugdtrainer. Hij begeleidde o.m. John van der Wiel die in 1978 Europees kampioen werd. In 1981 werd hij bondscoach van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond en kreeg een aanstelling voor 500 uur per jaar. In 1985 vroeg de KNSB hem om een nieuw boek te schrijven voor schaaktrainers. Jarenlang had het boek Juniorenschaak van Berry Withuis dienst gedaan als opleidingsboek. In die tijd konden kinderen examen doen voor het Pionnen-, Toren- en Koningsdiploma.

‘Een van de drie belangrijkste beslissingen in mijn leven was om Rob Brunia (pedagoog) te vragen samen met mij een nieuwe trainingsmethode te ontwikkelen volgens het stap-voor- stap- principe’, vertelde hij eens. Dit bleek een schoot in de roos. In 1987 verscheen de handleiding Stap 1 en in 1990 de handleiding Stap 5, de basis voor de Stappenmethode was gelegd.

Van Wijgerden heeft vele schaaktalenten training gegeven. Zijn pupillen waren o.a. Jeroen Piket, Loek van Wely, Jan Smeets, Erwin L’Ami, Jan Werle, Friso Nijboer, John v.d. Wiel,Erik v.d. Doel, Dimitri Reinderman en Karel v.d. Weide.

Van Wijgerden was ook schaakdocent aan de Max Euwe Schaakacademie van 1988 – 1997. Van Wijgerden werkte ook mee aan TV producties over schaken. Een serie met Schaken met Jan Timman en de serie Iedereen kan schaken van Teleac. Zijn rol was weggelegd voor het samenstellen van de handleidingen bij deze series. Met name de handleiding bij de serie Iedereen kan Schaken mag als een klassieker worden aangemerkt.
De Schaakacademie van de KNSB was ook gebaseerd op de Stappenmethode. Deze academie werd helaas geen succes, maar dat had niets te maken met de Stappenmethode.

Bij grote toernooien was Van Wijgerden vaak commentator o.a. in Wijk aan Zee.

Ook heeft hij samen met Hans Bouwmeester enkele jaarboekjes samengesteld in de bekende Prisma serie.
De laatste jaren nam de vertaling van de Stappenmethode veel van zijn tijd in beslag. Inmiddels zijn er vertalingen in het Frans, het Duits, het Engels en het Turks. En nog is het geen tijd voor stilzitten. Eind vorig jaar werd Chessity gelanceerd, een internationale site waar je eindeloos kunt oefenen met opgaven gebaseerd op de Stappenmethode.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *