Boris Friesen

Boris Friesen

Boris Friesen is sinds april 2007 fulltime schaaktrainer. Als jeugdschaker begon hij op zijn tiende. Vele jaren later heeft hij tijdens zijn studie het schaken serieus opgepakt. Hij ging toen lesgeven aan de jeugd bij Schaakvereniging Gardé en later ook via de KNSB (Koninklijke Nederlandse Schaakbond). In 2005 is hij voor het eerst een jeugdschaker (Benjamin Bok) persoonlijk gaan trainen en coachen. In de jaren daarna groeide deze hobby uit tot een volledige baan. In het voorjaar van 2007 heeft hij zijn baan als bouwkundig ingenieur opgezegd om zich volledig te kunnen concentreren op zijn werk als schaaktrainer.
Ervoor zorgen dat talentvolle jeugdschakers zich optimaal ontwikkelen is zijn belangrijkste doelstelling als trainer. Hij geeft daarom voornamelijk privé trainingen aan talentvolle jeugdschakers uit de regio midden- en noord Limburg en zuidoost Brabant. De meeste leerlingen bezoekt hij thuis en ziet hij regelmatig tijdens toernooien. Sommige leerlingen trainen in een tweetal of groepje van vier.

Via de KNSB geeft hij enkele keren per jaar trainingen aan enkele groepen van kinderen van diverse clubs uit Limburg en Brabant. In 2008 en 2009 is hij twee keer voor de KNSB als coach opgetreden tijdens een EK jeugd.
Talentvolle jeugdschakers ontwikkelen zich alleen wanneer er een brede basis is. Deze basis begint bij schaakonderwijs op basisscholen. Daarom geeft hij naast zijn werk als trainer van talentvolle jeugdspelers ook schaakles aan enkele (Leonardo)scholen in de regio.

In 2009 is hij als co-auteur, samen met Cor van Wijgerden, gestart met de ontwikkeling van vier werkboeken voor de Stappenmethode met de titel Vooruitdenken. Stap 2 Vooruitdenken is in 2010 uitgekomen en Stap 3 Vooruitdenken in 2011. Stap 4 en 5 staan voor de jaren daarna op het programma.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *