Rob Brunia

Rob Brunia altijd omringd door kinderen

Rob Brunia ( 1947 – 2005) , pedagoog, heeft veel voor de schakende jeugd betekend. Hij was jeugdtrainer van de KNSB. Alles in zijn leven draaide om het begeleiden van jeugd. Zijn specialiteit was het begeleiden van hoogbegaafde kinderen.

Dat hij een autoriteit was op het gebied van hoogbegaafde kinderen blijkt wel uit de vele lezingen die hij in Nederland en België heeft gegeven.

Hij ging in 1985 in op het verzoek van Cor van Wijgerden om samen met hem de Stappenmethode te ontwikkelen. Tot 1991 hebben ze nauw samengewerkt. Zijn inbreng bij de lagere stappen was zeer aanzienlijk. Na 1991 had Rob Brunia het te druk met zijn andere werkzaamheden en had hij geen tijd meer voor de Stappenmethode, die in de kern al was afgerond met het verschijnen van Stap 5.

Als schaaktrainer heeft hij veel jonge talenten begeleid zoals Daniel Stellwagen, Erik van den Doel, Erwin L’Ami, Jop Delemarre, Dennis de Vreugt en Jaap Amesz.

Op de jeugdtoernooien kwam je hem altijd tegen. Aan tafel met veel jeugdschakers om hem heen analyseerde hij met hen hun partijen. Hij was zeer geliefd bij de jongens en de meisjes.

Rob introduceerde bij de jeugdtalenten ook het Dalmuti-spel, dat altijd meeging naar binnenlandse en buitenlandse toernooien. Daarnaast was het kolonistenspel favoriet.

In 2004 kwamen Cor en Rob elkaar weer tegen. Rob had weer meer vrije tijd en wilde weer iets samen met Cor doen. Slechts eenmaal zijn ze bij elkaar geweest. Begin januari 2005 hadden ze een vervolgafspraak. Daar is het niet meer van gekomen. Op zondag 9 januari 2005, op 57 jarige leeftijd, stierf Rob Brunia onverwacht aan de gevolgen van een hersenbloeding. Een grote schok ging door schaakland.

Op donderdag 13 januari werd in Delft waardig afscheid genomen van Rob. Zeven kinderen staken onder het uitspreken van een gedicht zeven kaarsen aan aan de grote kaars van Rob. Daarna volgden alle aanwezigen, en ook zij staken een kaars aan.

Cor Van Wijgerden zei: ‘Zijn verdiensten voor het Nederlandse schaak zullen vast door anderen breed uitgemeten worden. Dat is volkomen terecht, alleen is het jammer dat Rob dat tijdens zijn leven niet ietsje vaker heeft mogen horen. Rob Brunia laat geen vrouw en kinderen na, wel veel schaakleerlingen en hoogbegaafde pupillen die hem heel erg zullen missen.’

Na zijn overlijden is er een mooi herdenkingsboekje uitgebracht en werd het Rob Brunia Fonds ingesteld om bij jeugdtoernooien jonge talenten te laten begeleiden. Dit fonds werd mede mogelijk gemaakt door Adviesbureau Schrijvers.

Doelen van het fonds

• een passende herdenking aan Rob en zijn rol in de Nederlandse jeugdschaakwereld;
• meer aandacht voor analyse van partijen van de Nederlandse schaakjeugd;
• een stapje in de richting van professionalisering in de schaaksport;
• geld genereert geld: de organisatie moet er ook iets voor doen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *