Judit Polgár’s Schaakles App

Judit Polgár (1976), s werelds sterkste schaker bij de vrouwen, stond op een tweesprong. Zij moest kiezen hoe zij verder wilde met haar schaakcarrière. In haar beste jaren behoorde zij tot de toptien bij de mannen. Zij heeft alle mannelijke wereldkampioenen in haar tijd wel eens over de knie gelegd.

Judit besloot het topschaak achter zich te laten. Het zou teveel energie en tijd vergen om terug te keren in de top en er ook te blijven. Ook in de subtop zou zij nog enkele mooie toernooien per jaar kunnen spelen en daarnaast blijven zorgen voor haar twee jonge kinderen, Oliver(2004) en Hanna(2006). Haar kinderen brachten haar ook op het idee om zich in te spannen voor het schaken op de basisscholen in Hongarije, het land waar zij is geboren en woont. Judit Polgár werkt hierbij samen met Kasparov (en zijn Europese Stichting) die Schaken op School onder de aandacht van het Europees Parlement heeft gebracht.

Met ingang van het schoolseizoen 2013-2014 wordt schaken een keuzevak op alle basisscholen in Hongarije!

Hallo, ik ben Judit Polgár, ik ben schaakgrootmeester en ik ga jullie schaken leren!

Maar Judit Polgár wilde meer en zij besloot op een moderne manier schaaklessen te gaan verzorgen.

Recent heeft zij haar eerste app voor de iPad en de iPhone gelanceerd onder de naam Judit Polgár’s Chessplayground. Met deze app kunnen jonge kinderen vanaf vier jaar met hulp van (o)pa en (o)ma schaken leren. De app is er in twee talen: Engels en Hongaars.

De eerste versie van de app kost € 2,69, is 600MB groot, talen: Engels en Hongaars, verkoop door NeoPlay Content. Versie iOS 5.1 of hoger is vereist voor iPad en iPhone. Bestemd voor kinderen vanaf 4 jaar.

Judit Polgar’s Chessplayground

Wil jij ook kampioen worden? Leer dan schaken van de succesvolste schaakster ooit!

‘Toekomstige winnaars in onze kennismaatschappij zijn zij die strategisch en analytisch kunnen denken en problemen kunnen oplossen’, zegt Judit Polgar. ‘Kinderen kunnen deze vaardigheden aanleren terwijl zij met plezier schaakspelen. Onze app leert de kinderen schaken en vermaakt ze tegelijkertijd. Het is een programma die kinderen samen met hun ouders kunnen gebruiken.’

Het begint met een leuk introductiefilmpje en daarna gaat iedere les vooraf door een leuke animatie over het te behandelen thema en daarna kunnen de kinderen interactief de vragen en de puzzels oplossen. Er kan uit vijf schaakborden gekozen worden voor wat betreft de kleuren. De negen lessen gaan over: bord, stukken, toren, loper, dame, koning, paard, pion en schaak. Iedere les wordt afgesloten met acht interactieve opgaven.

Als alle lessen goed doorlopen zijn is er een diploma dat kan worden uitgeprint en is er als beloning nog een set van 64 bonusopgaven, alle bonusopgaven gaan over mat in één zet.

De stukken worden uitgebeeld door leuke figuurtjes die de kinderen zullen aanspreken.

In de app is er ook een koppeling naar de website van Judit Polgar. Op de iPad of iPhone zijn dan foto’s en leuke filmpjes te bekijken en nog veel meer.

Boekje te koop bij de lessen

Judit Polgár :‘Kinderen leren het schaken het best door het te spelen. Schaken is een creatief, vermakelijk maar soms ook moeilijk spel. Je leert patroonherkenning ontwikkelen en logisch te denken. Het is een eeuwenoud spel en wordt al meer dan 2000 jaar gespeeld. In dit boekje staan 250 leuke en creatieve opgaven, schaakpartijtjes, rijmpjes en leuke tekeningen. Fantastisch voor ouders, grootouders, leerkrachten en iedereen die het leuk vindt om schaken te leren aan dreumesen en beginners. Ga schaken, je hebt er een leven lang plezier van!’

‘Ik leerde schaken op mijn vijfde en ik speel het sindsdien. Ik vond het fijn aan dit boekje te werken samen met mijn zus Sofia, die ook voor de illustraties zorgde. Natuurlijk heb ik alles eerst uitgeprobeerd, ook met mijn kinderen Oliver en Hanna. Nu wil ik schaken delen met alle kinderen op deze wereld!’

Het boekje kost € 8,99 en is verkrijgbaar in de webshop van Judit Polgár.

Tot slot

Deze app laat weer eens zien hoe snel alles gaat en hoe krachtig de nieuwe technologie kan zijn, toegepast bij het onderwijs aan (jonge) kinderen. Het toont de kracht van integratie van beeld, geluid en aanraakschermen. En we staan nog maar aan het begin van deze ontwikkelingen. iPads worden al verbonden met het digitale schoolbord en zo wordt de moderne klas de onderwijscockpit van de toekomst.

Maurice de Hond wil dit jaar met een nieuw basisschooltype beginnen, de Steve Jobs scholen. Op zo’n school heeft elk kind een iPad, waardoor het ook buiten de traditionele schooluren kan leren. Op de school wordt gewerkt aan de vaardigheden die naast de basisvaardigheden als schrijven, taal en rekenen wezenlijk zijn voor de toekomst: innovatief vermogen, flexibiliteit, samenwerken, creativiteit en mediawijsheid. Bovendien is er veel aandacht voor de unieke talenten van elk individueel kind. Dit is mogelijk door de veel efficiëntere manier van leren die de iPad en andere ICT mogelijk maakt.

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Zie ook het artikel over Judit van vier jaar geleden, klik hier. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *