Ontstaan van de Stappenmethode

De Stappenmethode van Rob Brunia en Cor van Wijgerden bestaat officieel vanaf 1987, toen verschenen de eerste uitgaven. De ontwikkeling ervan startte al in 1985. In de jaren tachtig maakte Cor van Wijgerden veel stencils met opgaven voor de jeugd- en damestop van Nederland (hij was bondscoach van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond, afgekort KNSB). De vraag naar dergelijke stencils op lager niveau werd alsmaar groter en zo ontstond het plan om verschillende niveaus te ontwikkelen. Tegelijkertijd wilde de KNSB graag een alternatief voor Juniorenschaak van Withuis. De een op een benadering waarvan dat boek uitgaat, kwam door mankracht onvoldoende uit de verf.
De ervaren trainers Rob Brunia en Herman Grooten waren bereid te helpen. De laatste viel al na twee sessies af (vanwege de reistijd en de overlapping met het Brabantboek).
Door de schaak¬technische en didactische ervaring van de beide auteurs te bundelen werd een verantwoorde leermethode ontwikkeld die goed aansluit bij de ontwikkeling van kinderen (en volwassen beginners!).

In 1987 werden de eerste handleidingen en (losbladige) stencils in eigen beheer uitgegeven. De KNSB vond het risico te groot. In 1990 verscheen de vijfde handleiding en was de lesmethode min of meer afgerond. Sindsdien zijn er flink wat aanpassingen en verbeteringen doorgevoerd. Helaas zonder Rob Brunia die begin 1991 door drukke werkzaamheden moest afhaken.

Er volgde in 1999 nog een instructieboek Stap 6, in 2003 verschenen twee opstapjes (Opstapje 1 en Opstapje 2′ met Eddy Sibbing als co-auteur. Sinds 2002 is de methode uitgebreid met Extra werkboeken en Plus werkboeken voor de eerste vijf stappen. In 2003 is de methode in het Engels, Frans en Duits verschenen en in 2009 in het Turks. In 2010 verscheen het werkboek Vooruitdenken Stap 2 en in 2011 Vooruitdenken Stap 3 met Boris Friesen als co-auteur.
Een geheel vernieuwde cursus voor de computer (alle stappen) is in ontwikkeling, de Chess Tutors Stap 1, 2 en 3 zijn inmiddels verschenen.

Op www.schaaksite.nl is er een schaakcanon gepubliceerd in 64 delen. Deel 61 gaat over de Stappenmethode en de twee auteurs : Rob Brunia en Cor van Wijgerden .

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *