Lekker Schaken, Stap 3, Vooruitdenken/Plannen maken/ Verdedigen

Lekker Schaken, Stap 3, Vooruitdenken/Plannen maken/ Verdedigen, is een uitgave van De Fontein/ Tirion Uitgevers, vierde druk 2011,110 pp, ISBN 978 90 4391 456 7, prijs 9,95. Auteurs Rob Brunia en Cor van Wijgerden

Inhoud
Les 1: De opening
Les 2: Aftrek- en dubbelschaak
Les 3: Aanval op een gepend stuk
Les 4: Mat in twee (toegang)
Les 5: Vierkant
Les 6: Een gepend stuk is geen goede verdediger
Les 7: Vooruitdenken
Les 8: Remise
Les 9: Röntgenschaak en -aanval
Les 10: De opening
Les 11: Verdedig tegen penning
Les 12: Slecht staande stukken
Les 13: Sleutelvelden
Les 14: Klein plan
Les 15: Afwikkelen naar een pionneneindspel
Antwoorden

De methode Rob Brunia/Cor van Wijgerden leert de jeugd volgens een uitgekiende opbouw goed schaken. De methode is in toegankelijk taalgebruik gesteld, zodat beginnende schakers vanaf een jaar of tien er zelfstandig mee aan de slag kunnen. De vele diagrammen verhelderen de tekst waar dat nodig is. Met opdrachten kan het geleerde direct in praktijk worden gebracht.

In het derde deel – Stap 3: vooruit denken, plannen maken, verdedigen – wordt geleerd de opening als wapen te gebruiken en de tegenstander al vroeg in de partij de wil op te leggen. Aandacht wordt besteed aan het maken van plannen, het verdedigen en het ontsnappen aan dreigend verlies. Ten slotte leert de schaakliefhebber door het vergelijken van verschillende mogelijkheden de juist keuze te bepalen.

Kijk ook bij Alles over Stap 3

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *