De school vertelt

In onze serie De school vertelt publiceren wij bijdragen van basisscholen over hun ervaringen met schaken en met schaaklessen. Ervaringen met schaakgerelateerde activiteiten op school krijgen ook aandacht. Scholen die aan deze rubriek willen meedoen zijn van harte welkom. TK

De spits wordt afgebeten door:

School: OBS Het Ruimteschip te Hoogezand

Interview met: Veronica Stege (directeur)

Ons (eerste) schaak project:
Introductie Raindropchess bij groepen 5 t/m 8 op 15 en 17 oktober 2012 door Jozias Hillenkamp.
Op de dinsdagmiddagen tussen de herfst- en de kerstvakantie is na schooltijd een intern Raindropchess toernooi gespeeld. Er deden 37 kinderen aan mee en de nummers 1, 2 en 3 kregen een medaille voor hun prestatie. Dit toernooi was mede een voorbereiding op deelname aan het Raindropchess Festival dat op zondag 23 december in Groningen plaatsvindt.

Clinic Raindropchess op Het Ruimteschip, in het midden de wethouder van Onderwijs, Jaap Venema

Na de kerstvakantie kunnen de kinderen opnieuw intekenen op een volgende serie Raindropchess op de maandagmiddag na schooltijd.

Ook is voor kinderen op school een serie schaaklessen gestart, gegeven door de opa van één van de kinderen.

Reactie van:
– kinderen:
De kinderen vinden het Raindropchess-spel erg leuk en doen er enthousiast aan mee. Het valt op dat ook de niet-schakers de spelregels snel door hebben en door dit spel net zoveel kans hebben om te winnen als een doorgewinterde schaker. Thuis spelen ze het ook, zowel op de computer als (indien ze dit hebben aangeschaft) op het bord

– leerkrachten:
De leerkrachten zijn op zich niet erg betrokken bij het toernooi omdat het wordt geleid door éen lid van het team en de andere leerkrachten na schooltijd hun eigen werkzaamheden hebben. Wel komen zij af en toe even kijken en reageren dan enthousiast.

– ouders:
Ook ouders reageren positief en een aantal heeft voor hun kind(eren) al een spel Raindropchess aangeschaft.

Zijn er schaakmaterialen in school aanwezig?
Voor iedere groep is een spel aangeschaft en de ‘schaak-opa’, Jan Colly, heeft twee spellen aan de groep van zijn kleinzoon geschonken.

Overige bevindingen:
Zelf vindt Veronica Stege het heel belangrijk dat kinderen op deze manier met het schaken in aanraking komen. Ze leren niet alleen om strategisch te denken enz., maar ook om te incasseren indien ze verliezen. Bovendien vindt zij het van belang dat kinderen met een bordspel spelen i.p.v. altijd achter de computer te gamen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *