Zelf een schaakkrant met de klas maken

Zes Leonardo klassen in Ede, Bennekom en Huis ter Heide hebben met schaakleraar Karel van Delft een eigen schaakkrant gemaakt. Ieder kind deed iets. Sommigen maakten foto’s, anderen schreven teksten. Er moest een titel komen, er waren schaakpuzzels, interviews, partijbesprekingen, tekeningen, quizjes en noem maar op. Door zo’n krant te maken kun je laten zien wat je al van schaken weet. Je leert ook samenwerken en nadenken hoe je een verhaal vertelt of een onderwerp goed in beeld brengt. Als je een krant maakt moet je jezelf zes journalistieke vragen stellen: wie, wat, waar, waarom, wanneer en hoe. Kort samengevat was het leuk en leerzaam.

De schaakkranten zijn gekopieerd en ieder kind kreeg een exemplaar. Ook zijn er pdf’s van de schaakkranten gemaakt. Die kun je vinden op de site www.schaaktalent.nl onder de button Leonardoscholen.

Op deze site staan nog meer ideeën en werkvormen over schoolschaken, bijvoorbeeld in het weblog van Karel van Delft en in de databank schaaktraining op de site.

In het Schaakvideokanaal van Karel van Delft staat een aantal video’s over schaaklessen op deze scholen.

Kortom, zeer de moeite waard om hier eens rustig rond te kijken!
(met dank aan Karel van Delft)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *