Schaakspeculaasjes maken

Speculaasjes kun je tegenwoordig het hele jaar door krijgen en eten. Vroeger moesten de bakkers maandenlang wachten op buitenlandse specerijen als nootmuskaat en kaneel. Nu zijn deze speculaaskruiden overal en tegen redelijke prijzen te krijgen. Rond de verjaardag van Sinterklaas wordt nog steeds het meeste speculaas gegeten.

Speculaaskruiden: witte peper, kaneel, gember, kruidnagel, kardemon en nootmuskaat


Naar aanleiding van ons artikel over schaakkoekjes zelf bakken kregen we een leuke reactie van Margreet Wevers , bekend van Schaakkunst. Ze vertelde ons dat ze zelf schaakspeculaasjes bakte met eigen gemaakte schaakvormpjes!

De schaakvormpjes

Zij had van een aluminiumplaat zelf stroken gesneden van 1 cm breed. De schaakstukken had zij uitgeprint. Daarna had zij met een plat tangetje de stroken zo gebogen dat ze zoveel mogelijk op de geprinte schaakstukken leken. Aan de onderkant had zij een stuk laten overlappen en vastgeplakt. Zij vond het een lastig en precies klusje want zij kon het aluminium niet terugbuigen want dan brak het. Zo waren er vele probeersels in de prullenbak verdwenen maar uiteindelijk had ze toch mooie schaakvormen.

Het recept

Margreet had op internet gezocht en daar een goed recept gevonden bij Hoedoe.nl. Zelf had ze niets gezeefd en geen planken gebruikt. Met zij had met een deegroller een dunne laag deeg gemaakt (halve cm). De vormpjes heeft zij eerst door de bloem gehaald en toen met de vormpjes de schaakstukken uit het deeg gestoken. Met haar vormpjes (ongeveer 8 cm hoog) haalde ze iets meer dan 20 koekjes uit het deeg!

Nu maar wachten op iemand die een speculaasplank heeft gemaakt met het motief van een schaakstuk. Dan kunnen we zelf ook lekkere specuschaakpoppen maken!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *