Puzzelen met duopionnen – de uitleg

Inleiding
Met Puzzelen met duopionnen kun je logisch denken oefenen. Deze puzzels zijn een leuke uitdaging om ze op te lossen. Als je er een paar hebt opgelost, ga je het steeds leuker vinden en wil je moeilijker puzzels!
Bij de puzzel kan een minischaakbord worden gebruikt met 36 velden (zes rijen en zes kolommen) of het echte schaakbord met 64 velden (acht rijen en acht kolommen). De puzzels op het echte schaakbord zijn moeilijker dan op het minischaakbord omdat er veel meer velden en daardoor meer mogelijkheden zijn. Daarom beginnen we met ons minischaakbord.

Voor wie bedoeld?
Deze puzzels zijn bedoeld voor leerlingen uit de bovenbouw van het basisonderwijs. Met name ook voor leerlingen die (nog) niets met schaken of dammen hebben. Maar als zij puzzelen leuk vinden is dit een boeiende uitdaging voor hen.

Wat heb je nodig?
– een minischaakbordje met 36 velden (zes rijen en zes kolommen), klik hier
– 36 pionnen, 18 zwarte en 18 witte pionnen
– enkele puzzels

(In plaats van 36 pionnen kun je ook 36 damschijven gebruiken. Koop een goedkoop doosje met kleine (plastic) damschijven. In zo’n doosje zitten standaard 20 witte damschijven en 20 zwarte damschijven. Deze kun je later ook weer gebruiken bij onze serie Leren dammen op het schaakbord en bij veel puzzels en spelletjes die we nog gaan publiceren.

Maar je kunt natuurlijk ook gewoon met pen en papier puzzelen. Gebruik dan bij voorbeeld de letters O en X of de cijfers 0 en 1.

Regels

– je moet op ieder veld een zwarte of een witte pion plaatsen
– je mag niet meer dan twee witte of twee zwarte pionnen direct naast, of onder elkaar plaatsen. Twee zwarte pionnen of twee witte pionnen, direct naast elkaar of onder elkaar noemen we duopionnen.
– je moet in iedere rij evenveel witte als zwarte pionnen plaatsen
– je moet in iedere kolom evenveel witte als zwarte pionnen plaatsen
– elke rij is uniek, dat wil zeggen dat iedere rij anders ingevuld moet zijn met pionnen. Alle rijen moeten dus een verschillend patroon hebben.
– elke kolom is uniek, dat wil zeggen dat iedere kolom anders ingevuld moet zijn met pionnen, alle kolommen moeten dus een verschillend patroon hebben
– iedere puzzel heeft maar één oplossing. Je kunt de oplossing altijd vinden door logisch na te denken

De regels voor het minischaakbord en voor het echte schaakbord zijn precies hetzelfde.

Handige tips

Hieronder geven we jullie alvast een paar handige tips. Het blauwe bordje op het schaakbord is ons minibordje.

Diagram 1

Aanvullen
In diagram 1 zie je twee zwarte pionnen naast elkaar, een duo. Volgens de regels mogen er niet meer dan twee pionnen van dezelfde kleur naast elkaar staan. Dus aan iedere kant kun je naast de zwarte pion een witte pion plaatsen.

Zoekstrategie: zoek duopionnen en vul aan

Diagram 2

Aanvullen, geen trio’s
In diagram 2 zie je twee witte en twee zwarte pionnen. Drie witte of drie zwarte pionnen direct naast elkaar (een trio) mag niet.Tussen de witte pionnen kun je dus een zwarte pion plaatsen en tussen de zwarte pionnen een witte pion. (Regel: niet meer dan twee pionnen van dezelfde kleur naast of onder elkaar)

Zoekstrategie: Voorkom trio’s en vul aan

Diagram 3

Aanvullen, geen trio’s
In diagram 3 is de vraag welke drie pionnen er nog naast kunnen. Op het laatste veld in de rij kan geen zwarte pion want dan komen er drie witte pionnen naast elkaar (trio) en dat mag niet. Dus op het laatste veld komt een witte pion. Op de twee overgebleven velden komt een witte en een zwarte pion, geeft niet waar. (Regel: op iedere rij evenveel witte als zwarte pionnen)

Zoekstrategie: voorkom trio’s, vul aan, evenveel witte als zwarte pionnen per rij of kolom

Diagram 4

Evenveel witte als zwarte pionnen
In diagram 4 kun je het laatste veld van de rij een witte pion plaatsen. In de kolom kun je twee zwarte pionnen plaatsen. (Regel: op iedere rij evenveel witte als zwarte pionnen)

Zoekstrategie: tellen, staan er al evenveel witte als zwarte pionnen?

Diagram 5

Een rij moet uniek zijn
In diagram 5 zie je twee rijen met precies hetzelfde patroon. Volgens de regels mag dit niet. Iedere rij moet een uniek patroon hebben.

Zoekstrategie: voorkom dezelfde patronen

Diagram 6

Een kolom moet uniek zijn
In diagram 6 zie je twee kolommen met hetzelfde patroon. Volgens de regels mag dit niet. Iedere kolom moet een uniek patroon hebben.

Zoekstrategie: voorkom dezelfde patronen

Bron:
Puzzelen met duopionnen is een idee van Schoolschaaksite.nl en is gebaseerd op de binaire puzzels in dag- en weekbladen. Ook zijn hiervan puzzelboekjes.

Binair wil zeggen twee. In het binaire talstelsel bestaan maar twee cijfers 0 en 1. Alle getallen in dit talstelsel bestaan dus uitsluitend uit nullen en enen. Computers werken in hun geheugen altijd met nullen en enen. In de boekjes met binaire puzzels worden ook ‘nullen’ en ‘enen’ worden gebruikt.

Jullie leren tellen en rekenen met het decimale talstelsel. Wij kennen tien cijfers, 0 t/m 9 en onze getallen bestaan ook uit deze cijfers.

Internet / Apps
Op internet zijn er verschillende websites waar deze puzzels ook te oefenen zijn en er bestaan ook apps voor mobieltjes en tablets.

Aan de slag
Klik hier om te oefenen met de eerste puzzels.

Veel puzzelplezier!

 

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Als je onze uitleg bij deze puzzels nog eens wilt lezen klik dan hier. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *