Rubiks Cube

Wil jij ook Rubiks kubus leren oplossen?

Computers worden steeds slimmer. Ze kunnen schaken, dammen en go spelen. Er zijn ook al robots gebouwd die ook zelf de zetten kunnen uitvoeren.

Een mooi voorbeeld is de manier waarop een robot met Rubiks kubus speelt.

Rubiks kubus is een puzzel in de vorm van een kubus met elk zijvlak in een andere kleur, meestal bestaande uit 3 rijen van elk 3 blokjes. Elke rij met blokjes kan zowel horizontaal als verticaal worden gedraaid. Het doel is om door de rijen op de juiste manier te draaien, de kubus vanuit een willekeurige startpositie terug naar de positie te brengen met egale zijvlakken.

De kubus is ontworpen door de Hongaar Ernő Rubik.

In eerste instantie was de kubus alleen bedoeld om de studenten van Rubik een beter ruimtelijk inzicht te verschaffen. Elk vlak van de kubus is opgebouwd uit negen vlakken met dezelfde kleur. In totaal zijn er aan de buitenzijde 54 vlakken zichtbaar. Elk vlak van 9 deelkubussen is draaibaar. Door enkele malen met verschillende vlakken te draaien komen de kleuren volkomen door elkaar te zitten, en de weg terug is moeilijk te vinden.

Hoe snel kan een robot deze puzzel oplossen? Kijk maar en klik hier!

Wil jij ook weten hoe je het beste deze puzzel kunt oplossen? Klik hier

 

 

Veel puzzelplezier!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *